Сърцето през вековете, религиите и днес...

Дата: 12 Фев 2016

„...Ето моята тайна. Тя е много проста: най-хубавото се вижда само със сърцето. Най-същественото е невидимо за очите.”

Антоан дьо Сент Екзюпери

Любовта е магия, несъмнено.. и още от малки се учим да я изразяваме с прегръдки, мили думи, нежност и.... рисувайки сърца.

“Сърцето” е прието за символ на любов и състрадание, на щедрост и радост, на чувственост и привличане и винаги е заемало централно място в мистиката, религията и поезията на всички народи. Предишните цивилизации използвали силата на символите най-вече в изкуството, което от своя страна отразявало техните вярвания за всички важни събития в живота като раждане, смърт, живот. Точно такъв символ, оцелял от Древността до наши дни, но с изменена употреба, е сърцето, като то вече многократно надхвърля физическия си смисъл.

Сърцето присъства във всички религии. За християните, е символ на вяра, надежда и милосърдие. За ацтеките, келтите, мюсюлманите, юдеите, индусите и таоистите, също носи положителен заряд. Сърцето става и един от популярните символи в суфизма, мистическия клон на исляма. Там е изобразено с крила и означава възнесение, като по този начин се обозначава, че сърцето е между душата и тялото, между дух и материя.

Според индийските мистици, мястото на човешкия дух, неговото същинско Аз е в сърцето, а не в главата. Стоиците също учели, че сърцето е седалището на душата. Одисей например чрез размисъл взима решения “в своето сърце”. В Библията този символ също присъства често – то е орган на всички чувства, и най-вече – на религиозното. Сърцето е свързано не само с чувствата, но и с най-различни дейности на съзнанието – то мисли, взима решенията, от него извират любовта, волята, съзнанието, съвестта.

За древните египтяни сърцето също е нещо повече от мускул, който снабдява организма с кръв. За тях то е център на емоциите и разума и в него са заключени всички добри и лоши дела, извършени приживе, то е източник на добрите и лошите мисли, а понякога – олицетворение на съвестта. След смъртта, според „Книгата на мъртвите“, нa церемония на претегляне на сърцето се анализират делата и се решава дали на покойния ще се даде право на живот в отвъдното.

Някои автори свързват появата на символа за сърце с листата на бръшляна. За древните римляни и гърци бръшлянът олицетворявал дълбока привързаност, може би поради факта, че растението се увива силно около предметите в непосредствена близост. С течение на времето значението на този символ се е трансформирал в знак на любов и обич. Дълголетието и издръжливостта на това пълзящо растение се сравнявали с тези на вечната любов.

Интересното е, че сърцевидното листо е и будистки свещен знак, но там представя листото на дървото Бодхи, под което Буда седял и получил просветление.

Следващата голяма трансформация на този символ се случва през Средновековието. Сърцевидните листа започват да се появяват в картини на любовници. Тези листа започнали и да се оцветяват в червено, друг символ на любовта и страстта от древни времена. Католическата църква също допринася много за разпространяването на символа. Той бил въведен в Хералдиката, а пред 15-ти век той е поставен и върху френски и италиански карти за игра. Сърцето вече било знак за романтичната любов между мъж и жена от една страна и от друга за духовната любов между човечеството и Бог.

Сърцето, пронизано от стрела – символ на сладката и мъчителна любов, става популярно с поздравителните картички за Св. Валентин, по-известни днес като „валентинки“. Най-старата запазена валентинка е стих на Орлеанския херцог Шарл до неговата съпруга във Франция. Той е затворен в Тауър в Лондон цели двадесет и пет години след плен в битката при Азенкур през 1415 г. и по този начин е успял да изрази любовта си към своята съпруга.

Символът на сърцето е застъпен и във фън шуи, според което учение се приема, че кристално сърце поставено в кадифена торбичка или под възглавница засилва любовните чувства между двойката.

Приема се още, че трябва да носите розов кварц под формата на сърце, когато искате да ви обичат и да се грижат за вас, както и да привлечете любовта в своя живот. Двойката сърца от розов кварц поставени близо до леглото помагат в търсенето на подходящ интимен партньор, съдействат за мир и хармония в семейството и за запазване за по-дълго време на романтичните отношения.

Независимо от всички поверия и вярвания, независимо дали ще приемете, че символът сърце произлиза от стилизирано листо бръшлян или не, ние, Siddharta Handmade, ви пожелаваме да обичате!

Обичайте на първо място себе си, защото заслужавате, обичайте партньора си, семейството и не на последно място бъдете вечно влюбени живота, който е богат и прекрасен във всички свои проявления. Защото, както е казал Уилям Шекспир “Живеят само влюбените, останалите просто съществуват.”

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Все още няма коментари

Най-продавани

Колие Raw Crystal ☆ Dark

Колие Raw Crystal ☆

Цена: 21.00лв.
Колие Raw Crystal ☆

Колие Raw Crystal ☆ Light

Цена: 21.00лв.
Колие Raw Crystal ☆

Колие Raw Crystal ☆

Цена: 21.00лв.

Марки

Върни До Горе