Защо през високоснa годинa трябва да носим сребро?

Дата: 04 Фев 2016

"Сребърни капки мъгла,

тихо падат след снежната зима, 

И усещане с дъх на цветя, 

Изпълва душата ми и я издига..."

 

 

Едва ли има някой, който не е чувал едно от най-разпространените не само на Балканите, но и в цял свят поверия, че през високосна година се носи само сребро. Едва ли има и някой, който не се е питал защо среброто е толкова специално и защо се свързва точно с този специфичен период във времето, когато месец февруари магично нараства с още един ден.  

Според някои вярвания трите години, които предхождат високосната са подвластни на Слънцето и затова през тях се носи злато. Високосната година пък е под влиянието на Луната. Старият алхимичен символ за сребро е непълна луна, и вероятно това е причината, поради която през високосните години носим сребърни накити. Може би това поверие крие своята истина, защото Слънцето дава енергия и ако чисто символично в продължение на три години приемаме и захранваме с енергия телата и душите си, то е логично, че след това трябва да има период на изчистване и на създаване на пространство за новата сила, която ще поемем. 

Много поверия и данни за използването и обожествяването на среброто има още от най-древни времена. Например в Древна Гърция то се свързва с богиня Артемида – носеща се през облаците върху сребърна колесница, тя пускала със своя сребърен лък лунни лъчи към земята. Тайнствен и загадъчен, този материал винаги е асоцииран с Луната, морето и техните богини-закрилници, заради което през Средновековието алхимиците му поставили име Лунарен и пак те виждали в белия метал спиритически способности за контакт с душите на мъртвите. През вековете, сребърните бижута били свързвани и с магически сили. Предците ни вярвали, че среброто носи изцеление, късмет и предпазва от зли духове, върколаци и вампири. Имало е поверие, че среброто потъмнява, ако го носи болен човек. Пак по нашите земи през високосна година, в дрехите на новородени, както и на булките се пришива сребърна паричка, за да носи късмет.

 

 

Друго интересно поверие за високосната година е, при някои славянски народи в такива години се е давала възможност на девойките да си изберат мъж и да изпратят родителите си при него. Сватбата обаче трябвало да се прави на следващата година. Затова момичета, не се чудете, а действайте, вземете сребърен пръстен и поискайте ръката на любимия, сега е позволено!

Свързвано с Луната и нейният мистицизъм, среброто е било наистина почитано като божество. И до днес се вярва, че така, както Луната като небесно тяло отразява слънчевата светлина, така и среброто отразява и отблъсква негативните чувства и мисли от своя притежател. Ето защо, ако искате да се защитите от нечии зли очи или уроки, сребърните бижута по вас ще отразят обратно негативната енергия от този, който ви я изпраща. Освен това сребърните бижута носят един индивидуален заряд, който се засилва при допира до отделния човек, защото среброто дарява на човека, който го носи спокойствие, прави го психически по-силен и устойчив, дава му усещане за финансова стабилност, и не на последно място – подчертава неговите физически предимства. 

Дали това е така, едва ли някой може да каже със сто процентова сигурност. Едно обаче е сигурно деликатният отблясък на среброто е подходящ за всяка възраст и пол. Сребърните бижута ще ви дарят с увереност, елегантност, ще придадат неповторима женска чувственост на дамите. Защото сребърните бижута разкриват по необикновен начин красотата ни и показват на преден план изтънчеността и благородството, качества, които всеки от нас трябва да притежава. 

 

 

Ние, Siddharta Handmade, ви пожелаваме каквото и да правите на 29-ти февруари да не забравяте да изживеете този подарен ден пълноценно, с усмивка и  заобиколени от любимите си хора!

Нашата нова колекция сребърни пръстени ще намерите ТУК

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Все още няма коментари

Най-продавани

Колие Raw Crystal ☆ Dark

Колие Raw Crystal ☆

Цена: 21.00лв.
Колие Raw Crystal ☆

Колие Raw Crystal ☆ Light

Цена: 21.00лв.
Колие Raw Crystal ☆

Колие Raw Crystal ☆

Цена: 21.00лв.

Марки

Върни До Горе